Lody malinowy serniczek

Maliny i sernik to doskonałe połączenie smakowe, a podane w foremce od babeczek zachwycą naszych gości.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • − 250 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • − 175 ml mleka
  • − 200 g cukru pudru
  • − 1 jajko
  • − 125 g twarogu sernikowego
  • − ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • − sok z ½ cytryny
  • − 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • − 4 ciasteczka orkiszowe

Przygotowanie

Krok 1 

W misce ucieramy cukier puder, twaróg, jajka oraz wanilię. W rondelku podgrzewamy mleko. Gdy mleko jest już gorące, dolewamy je do utartej masy, cały czas miksując. Całość ponownie przelewamy do rondla i podgrzewamy w celu uzyskania kremu.



Krok 2

Gęstą masę pozostawiamy do przestygnięcia. Ubijamy na sztywno śmietankę Łaciatą z dodatkiem soku z cytryny. Łączymy masę z ubitą śmietanką Łaciatą. W osobnym naczyniu rozdrabniamy maliny, które następnie dodajemy do masy wraz ze śmietanką Łaciatą.



Krok 3

Gotową masę sernikową przekładamy do foremek i dodajemy pokruszone ciasteczka owsiane.



Krok 4

Lody pozostawiamy do schłodzenia przez kilka godzin. Przed spożyciem wyjmujemy z foremek.



Wskazówki

Maliny możemy rozdrobnić widelcem, bądź używając blendera.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.