Grochówka z kapustą

Grochówka z kapustą to pyszna i jednocześnie bardzo gęsta zupa, którą należy obowiązkowo przygotować w okresie zimowym. Nadaje się również jako codzienne danie obiadowe. Polecana dla każdego.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler, Soja

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler, Soja


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 szklanka grochu niełuskanego
  • - 150 g boczku wędzonego
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 liście laurowe
  • - 4 kulki ziela angielskiego
  • - 2 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 3 ziemniaki
  • - 1 łyżka majeranku
  • - 2 łyżki sosu sojowego
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 200 g kiszonej kapusty
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1,5 l naturalnego bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1

Groch zalewamy bulionem i pozostawiamy na noc.



Krok 2

Następnego dnia wymieniamy wodę w grochu na świeżą. Do garnka z wodą i grochem dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, drobno pokrojony czosnek oraz boczek. Gotujemy 60 minut.



Krok 3

Kroimy w plastry obrane marchew, pietruszkę i seler. Dodajemy do garnka i gotujemy ok. 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy, po czym dodajemy do garnka i gotujemy przez 20 minut. Dodajemy sos sojowy, kapustę kiszoną i przyprawy. Gotujemy kolejne 15 minut. Zagęszczamy mąką rozrobioną w 1/3 szklanki wody.



Krok 4

Na talerzach zupę podajemy z posiekaną drobno natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.