Mazurek cytrynowy

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Mazurek cytrynowy

  • 2 szklanki mąki
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • Łyżka śmietanki Łaciata
  • 100 g masła Łaciate
  • Masa:
  • 100 ml Śmietany 30% Łaciate
  • 250 g serka mascarpone Mlekpol
  • Łyżeczka cukru ze skórką cytrynową
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Lemon Curd:
  • 2 cytryny
  • 1-2 łyżki cukru
  • żółtko
  • 2 łyżki masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto zagnieść i odstawić na pół godziny do lodówki.
Rozwałkować, wyłożyć w podłużnej formie i piec przez około 25-30 minut w 180 st. Serek ucieramy z cukrem.
Śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z serkiem i wykładamy na przestudzone ciasto.
Cytrynę wyszorować, wycisnąć sok.
Połączyć z cukrem żółtkiem i masłem. Podgrzewać na parze, ciągle mieszając.
Krem wykładamy na ciasto i schładzamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.