Ciasto krajanka z marmoladą jabłkową

Autor:

bietka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 25 dkg mąki pszennej,
  • 15 dkg cukru pudru,
  • 15 dkg masła Łaciate
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany 18% Łaciata,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • marmolada jabłkowa,
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie

Krok 1

Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wysmarowaną tłuszczem.





Krok 2

Ciasto smarujemy marmoladą jabłkową.





Krok 3

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na marmoladę, delikatnie dociskając boki.





Krok 4

Ciasto pieczemy na złoty kolor około 35-40 minut w temp. 180 stopni.





Krok 5

Ciasto odstawiamy na 10 minut i posypujemy cukrem pudrem.





Krok 6

Od razu kroimy całe ciasto.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.