Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą Słodycz bananów zrównoważona nutą gorzkiej czekolady i delikatnym kremem jogurtowym. Autorski przepis sprawdził się wyśmienicie jako urodzinowe lekkie ciasto dla miłośnika bananów. Polecamy! :) Proporcje na tortownice kwadratową 24x24cm Biszkopt: 4 jaja 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1-2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną piane. Do ubitych białek stopniowo dodać odmierzony cukier, a następnie żółtka Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i kakao. Po trochę dodawać do ubitych jaj i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony za pomocą drewnianego patyczka (np wykałaczki lub patyczka na szaszłyki). Po upieczeniu biszkopt można zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny należy przekroić go na 2 części.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok 100 ml) lub jeżeli używamy galaretek - w ok. 200 ml wody. Banany obrać, odkroić końcówki i skropić sokiem z cytryny żeby nie zmieniły koloru. 4 banany przekroić wzdłuż na 2 części, a pozostałe 2 w kostkę. W jednym naczyniu ubić śmietankę 30% lub "śnieżkę" z 200 ml schłodzonego mleka, a w drugim lekko ubić jogurt z ewentualnym dodatkiem cukru. Ciągle ubijając mikserem, do jogurtu wlać lekko tężejącą żelatynę/ galaretkę i zmniejszając obroty miksera dodać ubitą śmietankę. Przełożenie biszkoptów: biszkopt - 1/3 kremu - połówki pokrojonych wzdłuż banów - 1/3 kremu - biszkopt - 1/3 kremu - banany (pokrojone w kostkę). Tak przełożone ciasto wstawić do lodówki. Gdy krem stężeje przygotować polewę.
Pokruszoną czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu, do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Po ostygnięciu polać wierzch ciasta.
Dodaj komentarz