Oryginalna wersja tiramisu. Jeśli lubisz włoskie desery, koniecznie wypróbuj ten przepis. W połączeniu z figami smakuje wyjątkowo.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Przygotuj kawę i połącz ją z likierem. Ostudź. Figi umyj i pokrój na kawałki.
Żółtka umieść w misce i dodaj cukier. Ucieraj całość ok. 9 minut, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie powoli dodawaj mascarpone, cały czas miksując na małych obrotach.
Biszkopty zanurzaj z każdej strony na 2 sekundy w kawie.
Pucharki wyłóż biszkoptami, a potem kremem. Następnie znów biszkoptami i znów kremem.
Na wierzchu ułóż figi. Gotowe tiramisu wstaw do lodówki na 2-3 godzin. Przed podaniem możesz je polać sosem toffi. Smacznego!
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-19 16:45:00
Na pewno bardzo pyszny.
Odpowiedz