Tiramisu z figami

Oryginalna wersja tiramisu. Jeśli lubisz włoskie desery, koniecznie wypróbuj ten przepis. W połączeniu z figami smakuje wyjątkowo.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 świeże figi
  • 1 szklanka zaparzonej, mocnej kawy
  • 50 ml likieru Amaretto
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 250 g mascarpone Mlekpol
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • sos toffi

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj kawę i połącz ją z likierem. Ostudź. Figi umyj i pokrój na kawałki.



Krok 2

Żółtka umieść w misce i dodaj cukier. Ucieraj całość ok. 9 minut, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie powoli dodawaj mascarpone, cały czas miksując na małych obrotach.



Krok 3

Biszkopty zanurzaj z każdej strony na 2 sekundy w kawie.

Pucharki wyłóż biszkoptami, a potem kremem. Następnie znów biszkoptami i znów kremem.



Krok 4

Na wierzchu ułóż figi. Gotowe tiramisu wstaw do lodówki na 2-3 godzin. Przed podaniem możesz je polać sosem toffi. Smacznego!



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-19 16:45:00

Na pewno bardzo pyszny.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.