Ciasto bez pieczenia z masą budyniową i masłem orzechowym

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Na ciasto

  • 2 budynie śmietankowe z cukrem,
  • 500 mleka,
  • 250 g masła,
  • 370 g herbatników pełnoziarnistych,
  • 100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów

Na polewę

  • 70 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki mleka,
  • 1/3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

Krok 1

Budynie ugotować w 500 ml mleka, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu, aż wyjdzie nam puszysty krem. Dno kwadratowej tortownicy wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć krem budyniowy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Masło orzechowe rozgrzać w kąpieli wodnej, rozsmarować na herbatnikach i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Polewa.Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Posypujemy orzeszkami piniowymi i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 h. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.