Waniliowy deser na zimno

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g serka homogenizowanego Rolmlecz waniliowy
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciate 30%
  • 100 g cukru ze skórką z cytryny
  • 100 g truskawek
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ łyżeczki anyżu
  • ½ łyżeczki skórki z pomarańczy
  • 25 g migdałów w płatkach
  • 3 listki mięty

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki obierz, pokrój i wrzuć do garnka. Wsyp cukier ze skórką z cytryny. Mieszaj i gotuj na niskiej mocy. Przypraw anyżem. Gotuj, aż powstanie truskawkowy mus. Pozostaw do ostudzenia.



Krok 2

Do miski włóż serek homogenizowany. Dodaj startą na tarce skórkę z pomarańczy (wcześniej należy ją wyparzyć we wrzątku, aby nie uwolniła goryczki). Dokładnie wymieszaj i dopraw cynamonem.



Krok 3

Śmietankę Łaciatą ubij na sztywną pianę. Ubitą śmietankę dodaj do serka waniliowego. Połącz i sprawdź konsystencję oraz smak (w razie potrzeby dopraw).



Krok 4

Gotową masę przełóż do pucharków na lody. Włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.



Krok 5

Na suchej patelni upraż migdały. Pucharki wyjmij z lodówki. Truskawki wyłóż na wierzch deserów. Posyp migdałami. Na koniec udekoruj wszystko listkami świeżej mięty. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.