Sernik z jabłkami i cynamonem

Rozpływający się w ustach sernik z jabłkami, nutą wanilii i cynamonem. Idealny deser na jesień. Możesz go przygotować na każdą okazję.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 2 szklanki mąki
  • - 1/2 kostki masła
  • - 1/2 szklanki cukru
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • - 1 kg zmielonego twarogu
  • - 3 jajka
  • - 200 g masła
  • - 2 budynie śmietankowe
  • - 1/3 szklanki cukru
  • - 2 łyżki cukru z wanilią
  • - 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • - 4 jabłka + 0,5 do dekoracji
  • - garść płatków migdałowych
  • - cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Wyłożyć na blat wszystkie składniki potrzebne do ciasta. Zagnieść nożem i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 1 h.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Przygotowujemy masę serową. W misce zmiksować cukier z masłem. Stopniowo dodawać kolejne składniki na masę. Ciastem wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wlewamy masę serową.



Krok 3

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić. Ułożyć je na masie serowej, lekko dociskając. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.



Krok 4 

Sernik piec przez 90 min. Żeby ciasto nie opadło, najlepiej studzić je przy uchylonym piekarniku. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem i ułożyć plasterki jabłka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.