Rozpływający się w ustach sernik z jabłkami, nutą wanilii i cynamonem. Idealny deser na jesień. Możesz go przygotować na każdą okazję.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wyłożyć na blat wszystkie składniki potrzebne do ciasta. Zagnieść nożem i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 1 h.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Przygotowujemy masę serową. W misce zmiksować cukier z masłem. Stopniowo dodawać kolejne składniki na masę. Ciastem wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wlewamy masę serową.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić. Ułożyć je na masie serowej, lekko dociskając. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Sernik piec przez 90 min. Żeby ciasto nie opadło, najlepiej studzić je przy uchylonym piekarniku. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem i ułożyć plasterki jabłka.
Dodaj komentarz