1.Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut.Po przestudzeniu przekroic na połowę. 2. Biszkopt kakaowy Przygotowac podobnie jak biszkopt jasny pamietając o dodaniu kakao .. Piec ok 15 minut w temp. 160°C (do suchego patyczka)/ Po przestudzeniu sciać wierzch . 3 Masa śmietankowa z kokosowymi wiórkami : Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem oraz nasionkami z laski wanilii. Następnie dodać płynną, lecz przestudzoną czekoladę – zmiksowac. . Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszac. 4. Na połowie biszkotu rozprowadzic czesc masy , przykryc ciemnym biszkoptem i rozrowadzic mase.Nastepnie przykryc pozostała połowa jasnego biszkoptu, rozrowadzic ciemno mase , oprózyc wiórkami, schłodzic. Smacznego:)
Dodaj komentarz