Panna cotta

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • Śmietanka kremówka - 500 g
  • Mleko - 50 ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Laska wanilii - 1 sztuka
  • Żelatyna - 1 łyżka
  • Galaretka truskawkowy smak - 1 opakowanie
  • Truskawki - do dekoracji

Przygotowanie


W pierwszej kolejności przygotuj galaretkę. Przygotowane naczynia napełnij do połowy i dodaj pokrojone truskawki. Blaszkę na muffiny wyłóż ściereczką kuchenną i ułóż naczynia pod lekkim kątem. Odstaw do stężenia.






Żelatynę zalej wodą.






Do garnuszka wlej śmietankę(300g) i mleko, dodaj cukier. Przekrój wzdłuż laski wanilii i wyciągnij nasionka, dodaj je do mleka i śmietanki. Garnek postaw na piec i podgrzewaj mieszając drucianą trzepaczką. Kiedy śmietanka zacznie się gotować wyłącz ogień i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia. Całość odłóż do wystudzenia mieszając raz na jakiś czas.






Śmietankę przelej do przygotowanych naczyń dopiero, kiedy zacznie lekko tężeć – dzięki temu nie rozpuścisz galaretki, a nasionka wanilii nie zbiją się na jej powierzchni. Gotowy deser udekoruj ubitą śmietaną i świeżymi truskawkami.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.