Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy przez sitko. Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym do powstania jasnej i puszystej masy. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, następnie wlewamy olej i dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy przesiane suche składniki, na przemian z kwaśną śmietaną, i mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy cukinię oraz startą na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę i mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175C. Pieczemy 60 minut i studzimy.
Śmietanę podgrzewamy ( nie wolno jej zagotować), dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę rozsmarowujemy na cieście.
Dodaj komentarz