Ciasto cukinio- czekoladowe

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 2 duże jajka,
  • 115 g masła,
  • 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany,
  • 200 g cukru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach,
  • 60 g gorzkiej czekolady( zawartość kakao 64%)

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 80 ml śmietany kremówki 30%

Przygotowanie

Ciasto

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy przez sitko. Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym do powstania jasnej i puszystej masy. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, następnie wlewamy olej i dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy przesiane suche składniki, na przemian z kwaśną śmietaną, i mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy cukinię oraz startą na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę i mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175C. Pieczemy 60 minut i studzimy.



Polewa

Śmietanę podgrzewamy ( nie wolno jej zagotować), dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę rozsmarowujemy na cieście.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.