Słodko-kwaśne krewetki z ryżem

Pyszna potrawa z owoców morza i warzyw z dodatkiem ryżu. Może stanowić samodzielne danie, ale także idealnie sprawdzi się na uroczysty obiad. Mięciutkie, pachnące krewetki świetnie współgrają ze słodko-kwaśnym sosem i delikatnym ryżem.

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 10 krewetek tygrysich
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ zielonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 3 plastry ananasa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie przez 15 minut. Paprykę i ananasa kroimy w paseczki.



Krok 2

Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy czosnek i imbir – podsmażamy minutę i dodajemy krewetki. Podsmażamy.



Krok 3

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy paprykę i ananasa, przyprawiamy i dusimy około 10 minut.



Krok 4

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy paprykę i ananasa, przyprawiamy i dusimy około 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.