Pieczona szynka z jajkiem, ziemniakami i pieczarkami

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 jajko
  • 1 duża garść szczypiorku
  • 100 g gotowanej szynki
  • 150 g ziemniaków z puszki
  • 60 g tartego sera Jantar
  • 2 pieczarki
  • tarta gałka muszkatołowa
  • chrupiący chleb

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj śmietanę, ubite jajko, pokrojone w plasterki pieczarki i posiekany drobno szczypiorek w średniej misce. Dopraw obficie startą gałką muszkatołową, szczyptą soli i dużą ilością mielonego czarnego pieprzu.



Krok 2

Podziel pokrojone kawałki szynki i pokrojone na małe kawałki ziemniaki na cztery żaroodporne kokilki, a następnie uzupełnij je mieszanką jajek i śmietany. Posyp tartym serem, potem przełóż naczynia na blachę do pieczenia.



Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 180°C na termoobiegu. Piecz przez 15-17 minut, aż będą złote. Podawaj z chrupiącym chlebem do maczania. Smacznego!



Wskazówki

Danie zachowuje świeżość do dwóch dni.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.