Na patelnie o grubym dnie wsypujemy cukier i rozkładamy go po całym dnie. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i nabierze brązowego koloru. Do rozpuszczonego cukru, ostrożnie bo może pryskać wlewamy wodę. Mieszamy i podgrzewamy do momentu uzyskania ponownie gładkiej masy. Następnie wlewamy śmietankę, dodajemy masło, sól i gotujemy około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa lub miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą jasną masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo na przemian ser i miękkie masło.Wlewamy kilka kropel olejku pomarańczowego i dodajemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Masę serową wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika. Zimny sernik polewamy solonym karmelem.
Dodaj komentarz