Ciasto cytrynowo-korzenne

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • ⅔ szkl. cukru
  • 300 ml kefiru naturalnego Milko
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżka rodzynek
  • Polewa czekoladowa lub czekolada
  • Płatki kokosowe

Przygotowanie

Krok 1

Cytrynę dokładnie umyć i na tarce zetrzeć skórkę.



Krok 2

Do miski wlać kefir, dodać cukier, cukier z wanilią, oliwę, skórkę z cytryny, sodę oczyszczoną i mąkę, zmiksować.



Krok 3

⅔ ciasta przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 32/8 cm.



Krok 4

Pozostałe ciasto wymieszać z kakao, przyprawą do pierników, skórką pomarańczową i rodzynkami. Wylać wzdłuż przez środek na białe ciasto. Włożyć do nagrzanego do 18°C piekarnika i piec do suchego patyczka, około 40 minut.



Krok 5

Upieczone, ostudzone ciasto oblać polewą czekoladową i posypać płatkami kokosowymi lub ozdobić według własnego uznania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.