Tartaletki z czekoladą

Pyszne i łatwe w przygotowaniu tartaletki z kremem czekoladowym. Sprawdzą się na deser, ale także jako przekąski słodkie na imprezę.

Danie: Podwieczorek

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 230 g mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 130 g masła Łaciate
  • 1 żółtko

Krem czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • Odrobina masła do posmarowania foremek

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier. Dodajemy pokrojone masło, następnie miksujemy. Dodajemy żółtko i miksujemy całość. Wyrabiamy gładkie ciasto, następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 190°C. Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim foremki.



Krok 3

Wstawiamy foremki do piekarnika na 10 minut.



Krem

Przygotowujemy krem czekoladowy. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekolady, rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia ( aż nie będzie gorąca, tylko delikatnie ciepła ). Dodajemy serek mascarpone do czekolady i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.




Upieczone tartaletki wypełniamy kremem czekoladowym. Podajemy lekko schłodzone.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-19 16:49:00

Takim babeczkom nie można się oprzeć:)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.