Pyszne i łatwe w przygotowaniu tartaletki z kremem czekoladowym. Sprawdzą się na deser, ale także jako przekąski słodkie na imprezę.
Danie: Podwieczorek
Osób: 20
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier. Dodajemy pokrojone masło, następnie miksujemy. Dodajemy żółtko i miksujemy całość. Wyrabiamy gładkie ciasto, następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 190°C. Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim foremki.
Wstawiamy foremki do piekarnika na 10 minut.
Przygotowujemy krem czekoladowy. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekolady, rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia ( aż nie będzie gorąca, tylko delikatnie ciepła ). Dodajemy serek mascarpone do czekolady i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.
Upieczone tartaletki wypełniamy kremem czekoladowym. Podajemy lekko schłodzone.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-19 16:49:00
Takim babeczkom nie można się oprzeć:)
Odpowiedz