Niezależnie czy jesteś miłośnikiem sushi, czy nie, ten przepis powinien przypaść Ci do gustu. Sezonowe owoce, do tego plasterek kiwi zamiast wodorostów – to kreatywne rozwiązanie z pewnością zaskoczy Twoich gości.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Truskawki
Wegetariańskie
Fit
Ryż płucz w zimnej wodzie kilka razy (4-5). Następnie włóż go do garnka i ponownie zalej ½ szklanki wody, mlekiem roślinnym, miodem i ekstraktem waniliowym. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie wszystkie składniki. Odstaw do wystudzenia.
Owoce obierz i pokrój kostkę. Wiórki kokosowe upraż na patelni.
Na matę bambusową, która pomoże w zwijaniu sushi, wyłóż folię spożywczą. Nałóż na nią ryż. Równomiernie rozprowadź, dodaj owoce i zawiń w rulon. Schładzaj w lodówce ok. 30 min.
Następnie odwijamy rulon z folii, obtaczamy w uprażonych wiórkach. Ostrym nożem kroimy na kawałki. Każdy z nich dekorujemy plasterkami kiwi.
Do przygotowania sushi będzie nam potrzebna specjalna mata, którą pokrywamy folią spożywczą. Na folię nakładamy równomiernie warstwę ryżu, na jednym boku (tym od którego rozpoczniemy zwijanie) układamy owoce w rządku. Zwijamy całość w rulon.
Dodaj komentarz