Owocowe sushi

Niezależnie czy jesteś miłośnikiem sushi, czy nie, ten przepis powinien przypaść Ci do gustu. Sezonowe owoce, do tego plasterek kiwi zamiast wodorostów – to kreatywne rozwiązanie z pewnością zaskoczy Twoich gości.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Wegetariańskie

Fit

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do sushi (kleistego)
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • ½ szklanka wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • Owoce np. truskawki, brzoskwinie, kiwi

Przygotowanie

Krok 1

Ryż płucz w zimnej wodzie kilka razy (4-5). Następnie włóż go do garnka i ponownie zalej ½ szklanki wody, mlekiem roślinnym, miodem i ekstraktem waniliowym. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie wszystkie składniki. Odstaw do wystudzenia.



Krok 2

Owoce obierz i pokrój kostkę. Wiórki kokosowe upraż na patelni.



Krok 3

Na matę bambusową, która pomoże w zwijaniu sushi, wyłóż folię spożywczą. Nałóż na nią ryż. Równomiernie rozprowadź, dodaj owoce i zawiń w rulon. Schładzaj w lodówce ok. 30 min.



Krok 4

Następnie odwijamy rulon z folii, obtaczamy w uprażonych wiórkach. Ostrym nożem kroimy na kawałki. Każdy z nich dekorujemy plasterkami kiwi.



Wskazówki

Do przygotowania sushi będzie nam potrzebna specjalna mata, którą pokrywamy folią spożywczą. Na folię nakładamy równomiernie warstwę ryżu, na jednym boku (tym od którego rozpoczniemy zwijanie) układamy owoce w rządku. Zwijamy całość w rulon.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.