Ciasto czekoladowe z jabłkami

Co najlepiej smakuje w sezonie jesiennym? Oczywiście jabłka! Przygotuj z nich pyszne ciasto. Smakosze czekolady na pewno również będą zachwyceni.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 ml mleka
  • - 3 jajka
  • - 300 g mąki pszennej
  • - 150 g masła
  • - 3 łyżki cukru
  • - 3 łyżki kakao w proszku
  • - 100 g mlecznej czekolady
  • - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • - sok z cytryny
  • - 3 jabłka
  • - 1 pomarańcz (skórka do dekoracji)

Przygotowanie

Krok 1

Mleko zagotuj w garnku. Dodaj cukier, kakao i czekoladę. Poczekaj, aż składniki się połączą. Odstaw do wystudzenia.



Krok 2

Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Ubij jajka, dodaj mąkę, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Po przygotowaniu wlej składniki do garnka z masą czekoladową. Całość z miksuj na gładką masę.



Krok 3

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Jabłka połącz z przygotowanym ciastem. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia do pieczenia wlej masę. Piecz przez około 40 min. Wierzch ciasta oprósz startą skórką z pomarańczy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.