strucla makowa z bakaliami

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

  • Składniki,
  • 1. Ciasto krucho -drozdzowe :,
  • 1/2 kg mąki,
  • 6 g drożdży,
  • 1 kosta masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyzki i kwaśnej śmietany łaciate ,
  • 2-3 łyzki mleka,
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka,
  • skórka z 1 cytryny,
  • szczypta soli,
  • ,
  • 2. Masa makowa:,
  • 400 g maku suchego,
  • mleko w ktrym bedziemy gotowac mak-tak około 1 litr,
  • 100 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 3 łyzki płynnego miodu,
  • 3 łyzki spirytusu,
  • oraz,
  • 1 szklanka bakali- rodzynki , skórka pomarańczowa,
  • 1\ 2 szklani pokruszonych orzechów włosokich,
  • na wierzch polewa czekoladowa, i dekoracje , np wiórka kokosowe, skórka pomaranczowa ., posypka cukrowa

Przygotowanie

Krok 1

1Zółtka oddzielamy od białek. Mleko zagotowujemy , dodajemy suchy mak i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut , od czasu do czasu mieszając.Nastepnie dwukrotnie odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę, W garnuszku podgrzewamy masło z miodem i cukrem waniliowym , dodajemy rodzynki, skórke pomaranczowa , drobno pokruszone orzechy oraz mak . Całość mieszamy i podsmażamy przez kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia.Do przestudzonej masy dodajemy żółtka utarte z cukrem pudrem a nastepnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wlewamy spirytus . 2. Ciasto na makowce: Drożdże kruszymy, łaczymy z 2 łyżkami cukru, i ciepłym mlekiem . Mąke przesiewamy, dodajemy rozczyn z drożdzy , posiekane masło , smietanę oraz jajko i żółtka.Z tych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części a nastepnie te 2 czesci rozwałowujemy na prostokaty( beda 2 rolady) Na tych prostokatach rozprowadzamy mase makowa z bakaliami tak by został margines ok. 2 cm do zaklejenia brzegów. Rolady z masa zwijamy i przekładamy na papier do pieczenia. Pergamin spinamy np spinaczem tak by pomiędzy ciastem i papierem było ok. 3 - 4 cm wolnej przestrzeni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 120 s C. na 20 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Przetudzone makowece ozdabiamy wg uznania np polewa czekoladowa lub lukrem, dekorujemy bakaliami i posypką. Smacznego:) Porady składniki na 2 sztuki sztrucle.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-11-13 12:02:00

Bardzo apetyczna strucla :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.