1Zółtka oddzielamy od białek. Mleko zagotowujemy , dodajemy suchy mak i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut , od czasu do czasu mieszając.Nastepnie dwukrotnie odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę, W garnuszku podgrzewamy masło z miodem i cukrem waniliowym , dodajemy rodzynki, skórke pomaranczowa , drobno pokruszone orzechy oraz mak . Całość mieszamy i podsmażamy przez kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia.Do przestudzonej masy dodajemy żółtka utarte z cukrem pudrem a nastepnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie wlewamy spirytus . 2. Ciasto na makowce: Drożdże kruszymy, łaczymy z 2 łyżkami cukru, i ciepłym mlekiem . Mąke przesiewamy, dodajemy rozczyn z drożdzy , posiekane masło , smietanę oraz jajko i żółtka.Z tych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części a nastepnie te 2 czesci rozwałowujemy na prostokaty( beda 2 rolady) Na tych prostokatach rozprowadzamy mase makowa z bakaliami tak by został margines ok. 2 cm do zaklejenia brzegów. Rolady z masa zwijamy i przekładamy na papier do pieczenia. Pergamin spinamy np spinaczem tak by pomiędzy ciastem i papierem było ok. 3 - 4 cm wolnej przestrzeni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 120 s C. na 20 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Przetudzone makowece ozdabiamy wg uznania np polewa czekoladowa lub lukrem, dekorujemy bakaliami i posypką. Smacznego:) Porady składniki na 2 sztuki sztrucle.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
KuchniaMniam
Opublikowany: 2018-11-13 12:02:00
Bardzo apetyczna strucla :)
Odpowiedz