Rustykalna tarta z morelami, malinami i orzechami

Owocowa tarta pełna witamin. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i zachwyca smakiem.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 500 g moreli
  • kilka malin
  • 100 g migdałów

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojone masło. Całość siekamy, a następnie dodajemy jajko i jogurt. Zagniatamy ciasto i owijamy folią spożywczą. Wkładamy je do zamrażarki na 10 minut.



Krok 2

Z moreli usuwamy pestki. I kroimy je na ćwiartki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.



Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek. Następnie układamy kawałki moreli tak, aby zostawić około 3-4 cm wolnych brzegów. Brzegi zawijamy na morele. Posypujemy całość migdałami.



Krok 4

Tarte wkładamy do piekarnika na około 45 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy tarte świeżymi malinami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.