Gotowane pierogi z wieprzowiną i kurkami to przepyszne danie. Farsz kurkowo-wieprzowy jest łatwy w przygotowaniu i nadaje niepowtarzalny smak pierogom.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Obieramy cebulę, następnie drobno siekamy, po czym dodajemy do mielonej wieprzowiny. Kurki drobno kroimy, podsmażamy na oleju rozgrzanym na patelni i dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kolendrą i ziołami prowansalskimi.
Przygotowujemy ciasto: do miski wrzucamy mąkę, do której dolewamy wodę i 2 łyżki oleju. Całość zagniatamy i wyrabiamy. Przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 10 minut.
Z ciasta lepimy wałek, który kroimy na ok. 50 podobnej wielkości plastrów. Każdy plaster z osobna wałkujemy na kształt koła. Na środku każdego z wycinków kładziemy farsz. Następnie sklejamy poszczególne pierogi.
Pierogi gotujemy w garnku z wodą ok. 5 minut pod przykryciem, aż do ich wypłynięcia na górę. Gotowe pierogi przyprawiamy rozmarynem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz