Gotowane pierogi z wieprzowiną i kurkami

Gotowane pierogi z wieprzowiną i kurkami to przepyszne danie. Farsz kurkowo-wieprzowy jest łatwy w przygotowaniu i nadaje niepowtarzalny smak pierogom.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 800 g mielonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 300 g kurek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oleju
  • ¾ szklanki zimnej wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Obieramy cebulę, następnie drobno siekamy, po czym dodajemy do mielonej wieprzowiny. Kurki drobno kroimy, podsmażamy na oleju rozgrzanym na patelni i dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kolendrą i ziołami prowansalskimi.



Krok 2

Przygotowujemy ciasto: do miski wrzucamy mąkę, do której dolewamy wodę i 2 łyżki oleju. Całość zagniatamy i wyrabiamy. Przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 10 minut.



Krok 3

Z ciasta lepimy wałek, który kroimy na ok. 50 podobnej wielkości plastrów. Każdy plaster z osobna wałkujemy na kształt koła. Na środku każdego z wycinków kładziemy farsz. Następnie sklejamy poszczególne pierogi.



Krok 4

Pierogi gotujemy w garnku z wodą ok. 5 minut pod przykryciem, aż do ich wypłynięcia na górę. Gotowe pierogi przyprawiamy rozmarynem i drobno posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.