Ciasto czekoladowo - buraczane

Autor:

Iwona Chmiel

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • - 3 ugotowane buraki (około 500 g),
  • - 180 g gorzkiej czekolady,
  • - 200 g masła,
  • - 50 ml mleka,
  • - 6 jajek,
  • - 1 szklanka cukru,
  • - 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • - 3 łyżki kakao,
  • - 1 łyżeczka sody,
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Buraki obrać ze skórki i zmiksować za pomocą blendera na puree. Powinno wyjść około 1 i 1/2 szklanki puree buraczanego. Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiać przez sito do naczynia, odstawić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej gorące mleko, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do ciepłej czekolady, wymieszać. Masę czekoladową wlać do puree buraczanego, wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać do masy czekoladowo - buraczanej, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z kakao, wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać powierzchnię. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, obniżyć temperaturę pieczenia do 165oC. Ciasto piec 60 minut. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać białą polewą czekoladową. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień:).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.