Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Buraki obrać ze skórki i zmiksować za pomocą blendera na puree. Powinno wyjść około 1 i 1/2 szklanki puree buraczanego. Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiać przez sito do naczynia, odstawić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej gorące mleko, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do ciepłej czekolady, wymieszać. Masę czekoladową wlać do puree buraczanego, wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać do masy czekoladowo - buraczanej, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z kakao, wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać powierzchnię. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, obniżyć temperaturę pieczenia do 165oC. Ciasto piec 60 minut. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać białą polewą czekoladową. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień:).
Dodaj komentarz