Ciasto drożdżowe z jagodami wg. babci Teosi

Autor:

kołtonik11

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 0,5 l mleka Łaciate (musi być ciepłe),
  • 0,5 paczki drożdży,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki cukru ( do zaczynu),
  • 1 kg mąki,
  • 3 jajka + 3 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju

Posypka

  • 1/4 kostki masła Łaciate,
  • pół szklanki mąki,
  • 2 łyżki cukru

Nadzienie

  • 0,5 l jagód - najlepiej zebranych samemu :),
  • cukier (opcjonalnie gdyby owoce były mało słodkie)

Przygotowanie

Zaczyn

Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, wsypujemy dwie łyżki cukru, dodajemy pół paczki drożdży. Ważne, żeby mleko było ciepłe ale nie gorące.



Wyrób ciasta - ćwiczenie mięśni nadgarstka

Gdy drożdże się "ruszą" tzn. zwiększą swoją objętość należy przelać je do większej miski. Dodać kolejno cukier, jajka, sól, pozostałe mleko oraz mąkę, na końcu olej. Teraz zaczynamy nasze ćwiczenie - wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie się lepić do palców - będzie miało zwartą konsystencję. Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-15 minut).



Posypka

Masło roztapiamy w garnku - czekamy aż się wystydzi. Dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy składniki (ręką) aż do utworzenia jednolitej masy.



Artystyczne impresje - układanie nadzienia

Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy na blachę wcześniej posypaną mąką aby nie przywierało. Następnie wykładamy owoce - jagody a na to kolejną warstwę ciasta. Na końcu rozdrabiamy posypkę i umieszczamy ją na cieście. Pieczemy aż wyrośnie i się przyrumieni ok 40 minut. W zależności od pieca. :)





Wskazówki

Ciasto pieczone przez moją babcię od pokoleń. Przepis "na oko" powtarzany ustnie jest tutaj chyba po raz pierwszy zapisany :) Najważniejsza wskazówka : ciasto nie wyjdzie, drożdże opadną i będzie klapa gdy nie dodacie odrobiny swojego serca lub gdy dodacie zimne mleko :)

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.