Ciasto francuskie z kurkami i tymiankiem

Tarta z ciasta francuskiego z kurkami i świeżym tymiankiem może pełnić rolę przystawki, przekąski lub kolacji. Chrupki spód, kremowa warstwa z wyrazistego sera cheddar i delikatnego mascarpone, a na niej mnóstwo aromatycznych kurek... Smakuje tak samo dobrze, jak brzmi!

Danie: Kolacja

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g ciasta francuskiego,
  • - 200 g kurek,
  • - 100 g sera cheddar,
  • - 150 g mascarpone Mlekpol,
  • - 4 łyżki śmietanki Łaciata 18%,
  • - 2 łyżki masła Łaciate,
  • - 1 cebula,
  • - 1 jajko,
  • - 1 żółtko,
  • - kilka gałązek świeżego tymianku,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kurki dokładnie oczyścić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Z gałązek tymianku zerwać listki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i tymianek. Smażyć do zeszklenia cebuli. Następnie dodać kurki i krótko przesmażyć – grzyby i tak dojdą w piekarniku. Posolić i popieprzyć, zdjąć z gazu.



Krok 2

Cheddar zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać w misce wraz z mascarpone, śmietaną i jajkiem.



Krok 3

Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.



Krok 4

Ciasto francuskie rozwinąć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wysmarować kremem i posypać kurkami, pozostawiając około 2 cm marginesu. Brzeg wysmarować roztrzepanym żółtkiem.



Krok 5

Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, do zarumienia się boków. Przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.