Pyszna tarta z krewetkami i serkiem mascarpone. Idealnie sprawdzi się jako niedzielny obiad w gronie najbliższych. Możesz ją także z powodzeniem przygotować na imprezę.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło pokrojone w kostkę, sól oraz jajko. Zagniatamy ciasto tak, aby powstała kruszonka. Dodajemy 1 łyżkę wody i szybko zagniatamy, aby powstała gładka kula. Dzielimy ciasto na dwie części. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Do tarty wykorzystamy jedną część ciasta, więc drugą można zamrozić na następny raz.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Wyjmujemy połówkę ciasta z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę do tarty. Spód ciasta dziurawimy widelcem. Wstawiamy do lodówki, aż piekarnik się nie nagrzeje.
Na ciasto wykładamy folię aluminiową z obciążeniem np. grochem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 12-15 minut. Wyjmujemy upieczoną tarte i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni.
Cebulę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Szklimy cebulę. Następnie przekładamy ją do miski i dodajemy mascarpone, jogurt, jajko, żółtko, posiekaną bazylię, sól oraz pieprz. Całą masę przekładamy na spód ciasta.
Krewetki myjemy i usuwamy ogonki. Następnie wtapiamy je w masę serową. Na wierzchu układamy plastry pomidorów. Wstawiamy całość do piekarnika na 30-35 minut.
Ciasto w zamrażarce możesz przechowywać przez 3 miesiące.
Dodaj komentarz