Tarta z krewetkami i pomidorkami

Pyszna tarta z krewetkami i serkiem mascarpone. Idealnie sprawdzi się jako niedzielny obiad w gronie najbliższych. Możesz ją także z powodzeniem przygotować na imprezę.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki (pszennej tortowej)
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 1/4 cebuli
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 surowe jajko + 1 żółtko
  • 1 szklanka liści bazylii
  • 200 g krewetek
  • 200 g pomidorków koktajlowych (lub zwykłych pomidorów)
  • 1/3 łyżeczki soli lub do smaku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu lub do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło pokrojone w kostkę, sól oraz jajko. Zagniatamy ciasto tak, aby powstała kruszonka. Dodajemy 1 łyżkę wody i szybko zagniatamy, aby powstała gładka kula. Dzielimy ciasto na dwie części. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Do tarty wykorzystamy jedną część ciasta, więc drugą można zamrozić na następny raz.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Wyjmujemy połówkę ciasta z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę do tarty. Spód ciasta dziurawimy widelcem. Wstawiamy do lodówki, aż piekarnik się nie nagrzeje.



Krok 3

Na ciasto wykładamy folię aluminiową z obciążeniem np. grochem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 12-15 minut. Wyjmujemy upieczoną tarte i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni.



Krok 4

Cebulę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Szklimy cebulę. Następnie przekładamy ją do miski i dodajemy mascarpone, jogurt, jajko, żółtko, posiekaną bazylię, sól oraz pieprz. Całą masę przekładamy na spód ciasta.



Krok 5

Krewetki myjemy i usuwamy ogonki. Następnie wtapiamy je w masę serową. Na wierzchu układamy plastry pomidorów. Wstawiamy całość do piekarnika na 30-35 minut.



Wskazówki

Ciasto w zamrażarce możesz przechowywać przez 3 miesiące.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.