Pieczone ziemniaczki z ziołami

Pieczone ziemniaczki do szybka i łatwa przekąska na imprezę. Możemy je także grillować na świeżym powietrzu albo nad ogniskiem.

Osób: 6-8

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6-8

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1,5 kg młodych ziemniaków
  • - oliwa
  • - 2 łyżki suszonej bazylii
  • - 2 łyżki suszonego oregano
  • - 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • - ½ łyżeczki masła lub do smaku
  • - ½ łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ziemniaki szorujemy. Obsypujemy solą, ziołami, czosnkiem oraz papryką.



Krok 2

Ziemniaki skrapiamy oliwą. Wkładamy je do piekarnika na około 45-60 minut w zależności od wielkości. W trakcie pieczenia możemy je poprzewracać, aby dobrze się podpiekły.



Krok 3

Wyjmujemy i posypujemy jeszcze solą do smaku. Dodatkowo możemy je obsypać ziołami. Kroimy wedługg upodobań. Możemy zrobić cienkie nacięcia (wychodzą platerki), tak aby polać ulubionym sosem lub masłem i podawać w całości.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.