Jeśli chodzi o gotowanie, siła zazwyczaj tkwi w prostocie. Ważny jest także wybór wysokiej jakości składników, najlepiej od sprawdzonego dostawcy. Małe tarty z ciasta francuskiego z dojrzałymi pomidorami i aromatycznymi ziołami to danie pyszne, lecz niedoceniane. A przecież wydobywa z lata wszystko to, co najlepsze. Idealne na przystawkę lub kolację.
Danie: Kolacja
Osób: 2-4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ciasto francuskie pokroić na 8 prostokątów. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Bazylię posiekać, listki oregano zerwać z gałązki. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Na każdy prostokąt położyć po 4-5 plastrów pomidora. Posypać ziołami.
Brzegi ciasta francuskiego posmarować roztrzepanym jajkiem.
Blaszkę wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Po wyjęciu posypać solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek.
Dodaj komentarz