Ciasto francuskie z pomidorami i ziołami

Jeśli chodzi o gotowanie, siła zazwyczaj tkwi w prostocie. Ważny jest także wybór wysokiej jakości składników, najlepiej od sprawdzonego dostawcy. Małe tarty z ciasta francuskiego z dojrzałymi pomidorami i aromatycznymi ziołami to danie pyszne, lecz niedoceniane. A przecież wydobywa z lata wszystko to, co najlepsze. Idealne na przystawkę lub kolację.

Danie: Kolacja

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g ciasta francuskiego,
  • - 5 dojrzałych, podłużnych pomidory (np. roma),
  • - 2 gałązki świeżej bazylii,
  • - 2 gałązki świeżego oregano,
  • - 1 jajko,
  • - sól morska i świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • - oliwa z oliwek do skropienia

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto francuskie pokroić na 8 prostokątów. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 200°C.



Krok 3

Bazylię posiekać, listki oregano zerwać z gałązki. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Na każdy prostokąt położyć po 4-5 plastrów pomidora. Posypać ziołami.



Krok 4

Brzegi ciasta francuskiego posmarować roztrzepanym jajkiem.



Krok 5

Blaszkę wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Po wyjęciu posypać solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.