Ciasto kakaowo-bananowe

Lekkie, pyszne ciasto z kakaowym spodem, kremem śmietankowym oraz bananami. Warto przed podaniem dobrze je schłodzić. Idealne na każdą okazję i porę roku.

Danie: Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Spód:

  • - 4 jajka
  • - 3/4 szklanki mąki
  • - 1/4 szklanki kakao
  • - 2 łyżki oleju
  • - 1/3 szklanki cukru brązowego

Pozostałe składniki:

  • - 250 ml Śmietanki Łaciatej 36%
  • - 2 łyżeczki żelatyny
  • - 2 łyżki cukru brązowego
  • - 3 banany
  • - 3 łyżki kremu czekoladowego np. Nutella

Dodatkowo:

  • ½ tabliczki czekolady (do dekoracji)

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Żółtka oddzielamy od białek. Do miski z białkami dodajemy cukier i ubijamy. Następnie wlewamy żółtka, olej i ponownie ubijamy.



Krok 2

Do osobnej miski wsypujemy kakao i mąkę. Mieszamy. Dodajemy do masy z jajkami.



Krok 3

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.



Krok 4

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy 3 łyżki śmietanki Łaciatej. Mieszamy i odstawiamy.
Banany kroimy w plasterki i układamy na cieście. Wstawiamy do lodówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.