Czekoladowa tarta z kremem orzechowym i żurawiną

Pozwól sobie na chwilę przyjemności z naszą idealną, słodką tartą. Jej wnętrze wypełnione jest czekoladą, kremem orzechowym oraz żurawiną - te składniki tworzą niepowtarzalne połączenie smaków, którego koniecznie musisz spróbować!

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g masła ekstra Łaciate
  • 200g mąki
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli alpejskiej warzonej jodowanej drobnoziarnistej

Nadzienie:

  • 400 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • żurawina
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 350 g mascarpone Mlekpol
  • 1 biała czekolada
  • 4 łyżki konfitury z białej porzeczki
  • 2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

  • migdały
  • czekolada
  • owoce

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 180°C.



Krok 2

Przygotuj spód do ciasta. W dużej misce wymieszaj masło ekstra Łaciate, mąkę, cukier z wanilią. Dodaj jajko oraz szczyptę soli. Całość szybko wyrób za pomocą miksera lub ręcznie. Z przygotowanej masy zrób kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.



Krok 3

Formę do tarty wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą i wyłóż ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piecz przez 30-35 minut.



Krok 4

Przygotuj nadzienie. Czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej. Poczekaj, aż ostygnie. Czekoladę wymieszaj razem z serkiem mascarpone (zostaw dwie łyżki do masy śmietankowej) i masłem orzechowym.



Krok 5

Na wystudzony spód wyłóż konfiturę, żurawinę oraz przygotowany krem. Masę wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.



Krok 6

Ubij śmietankę UHT Łaciatą 36%. Dodaj do niej pozostałą część mascarpone i cukier puder. Całość wymieszaj mikserem.



Krok 7

Migdały upraż na suchej patelni.



Krok 8

Wyłóż tartę ubitą śmietaknęna wierzch, wygładź i dodaj posiekaną czekoladę, orzechy lub uprażone migdały oraz owoce. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.