Pozwól sobie na chwilę przyjemności z naszą idealną, słodką tartą. Jej wnętrze wypełnione jest czekoladą, kremem orzechowym oraz żurawiną - te składniki tworzą niepowtarzalne połączenie smaków, którego koniecznie musisz spróbować!
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze, Orzechy
Nastaw piekarnik na 180°C.
Przygotuj spód do ciasta. W dużej misce wymieszaj masło ekstra Łaciate, mąkę, cukier z wanilią. Dodaj jajko oraz szczyptę soli. Całość szybko wyrób za pomocą miksera lub ręcznie. Z przygotowanej masy zrób kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Formę do tarty wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą i wyłóż ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piecz przez 30-35 minut.
Przygotuj nadzienie. Czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej. Poczekaj, aż ostygnie. Czekoladę wymieszaj razem z serkiem mascarpone (zostaw dwie łyżki do masy śmietankowej) i masłem orzechowym.
Na wystudzony spód wyłóż konfiturę, żurawinę oraz przygotowany krem. Masę wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Ubij śmietankę UHT Łaciatą 36%. Dodaj do niej pozostałą część mascarpone i cukier puder. Całość wymieszaj mikserem.
Migdały upraż na suchej patelni.
Wyłóż tartę ubitą śmietaknęna wierzch, wygładź i dodaj posiekaną czekoladę, orzechy lub uprażone migdały oraz owoce. Smacznego!
Dodaj komentarz