Ciasto leśny mech

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • ZIELONE CIASTO
  • 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 450 g świeżego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM MASCARPONE

  • 250 g serka mascarpone Mlekpol (zimne)
  • 200 ml śmietanki 36% lub 30% Łaciata z kartonika (zimnej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 op. śmietan-fix (do usztywnienia kremu - opcjonalnie)

DEKORACJA

  • granat, borówka, liście mięty

Przygotowanie

Krok 1 - Zielone ciasto

Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć (ale nie za bardzo), zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie, następnie wyłożyć na sitko, odcisnąć, zblendować.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Masę wylać do formy o średnicy 24 cm - dno wyłożone papierem i piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.



Krok 2 - Krem

Do misy miksera włożyć ser mascarpone i śmietankę, dodać cukier puder i wanilię. Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Na koniec można zmiksować ze śmietan - fix.



Krok 3

Ciasto przekroić na 2 części. Dolną położyć na paterze lub na talerzu. Wyłożyć krem mascarpone. Z górnej zielonej części ciasta wybrać łyżeczką zielony środek i wyłożyć na krem. Pozostałej pustej "kopułki" ciasta nie wykorzystamy. Udekorować granatem lub borówką i listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.