Sernik królewski z malinami

Sernik królewski, czyli sernik na kakaowym kruchym spodzie i z kakaową kruszonką. Środek wypełnia delikatna masa oraz świeże maliny. Smaczny, prosty w przygotowaniu i pięknie wyglądający deser, który z pewnością zachwyci gości.

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruchy spód:

  • 150 g masła Łaciate
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 12%
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol
  • 200 g miękkiego masła Łaciate
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Dodatkowo:

  • 400 g malin
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 190°C.



Krok 2

Składniki kruchego ciasta zagnieść w gładkie, elastyczne ciasto. Odciąć 1/3 masy, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki. Pozostałą część rozwałkować na blacie podsypanym mąką.



Krok 3

Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić ciastem. Ponakłuwać dno widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Ostudzić. Zmniejszyć temperaturę do 180°C.



Krok 4

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Twaróg przełożyć do miski.



Krok 5

Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dalej miksując, dodawać pojedynczo żółtka. Masę dodać do twarogu i krótko zmiksować, jedynie do połączenia składników. Następnie dodać budyń i ponownie krótko zmiksować. Następnie delikatnie wmieszać łyżką pianę z białek.



Krok 6

Na podpieczony spód wylać ½ masy twarogowej, ułożyć maliny i wylać pozostałą masę. Na wierzch zetrzeć ciasto z lodówki.



Krok 7

Sernik wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut. Ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.