Sernik królewski, czyli sernik na kakaowym kruchym spodzie i z kakaową kruszonką. Środek wypełnia delikatna masa oraz świeże maliny. Smaczny, prosty w przygotowaniu i pięknie wyglądający deser, który z pewnością zachwyci gości.
Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Piekarnik rozgrzać do 190°C.
Składniki kruchego ciasta zagnieść w gładkie, elastyczne ciasto. Odciąć 1/3 masy, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki. Pozostałą część rozwałkować na blacie podsypanym mąką.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić ciastem. Ponakłuwać dno widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Ostudzić. Zmniejszyć temperaturę do 180°C.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Twaróg przełożyć do miski.
Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dalej miksując, dodawać pojedynczo żółtka. Masę dodać do twarogu i krótko zmiksować, jedynie do połączenia składników. Następnie dodać budyń i ponownie krótko zmiksować. Następnie delikatnie wmieszać łyżką pianę z białek.
Na podpieczony spód wylać ½ masy twarogowej, ułożyć maliny i wylać pozostałą masę. Na wierzch zetrzeć ciasto z lodówki.
Sernik wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut. Ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz