Wuzetka

Autor:

Kamila O

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 13 dag masła Łaciate
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka Łaciate 3,2%
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Krem:

  • 25 dag masła Łaciate
  • 8 łyżeczek cukru pudru
  • 30 dag serka waniliowego

Polewa:

  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 3-4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka Łaciate
  • 10 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

Ciasto

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło rozpuścić na małym ogniu, trochę przestudzić, następnie cukier, mleko i mąkę pszenną wymieszaną z sodą, kakao, powidła i żółtka, wszystko razem wymieszać dobrze mikserem. Następnie dodać piane i delikatnie wymieszać.



Krok 2

Ciasto przełożyć do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45 minut.



Krem

Masło utrzeć z cukrem pudrem i pod koniec ucierania dodać serek waniliowy.




Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na pół i posmarować kremem oraz polać delikatnie przestudzona polewą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.