Gratka dla prawdziwych łasuchów. Połączenie w serniku białej czekolady, ciasteczek Oreo i malin jest warte odstawienia diety na bok i skuszenia się na kolejny kawałek. To idealne ciasto na szczególne okazje, a także rodzinne uroczystości.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciastek usunąć nadzienie.
Zmiksować w blenderze ciastka i masło do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Wysypać na dno tortownicy, wyrównać i dokładnie uklepać. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 160⁰C. Na dnie piekarnika umieścić blaszkę wypełnioną w połowie wrzącą wodą.
Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować do połączenia składników. Nie miksować zbyt długo – spowoduje to niepotrzebne napowietrzenie sernika.
Masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika i piec około 1,5h, do ścięcia masy. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Na wystudzonym serniku ułożyć maliny. Schłodzić w lodówce.
Sernik najlepiej smakować będzie po nocy spędzonej w lodówce, więc warto przygotować go dzień wcześniej.
Dodaj komentarz