Ciasto Leśny Mech

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na Ciasto ze Szpinakiem:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszenne
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g szpinaku świeżego (ciasto ma ładniejszy kolor) + łyżka cukru

Do nasączenia:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka syropu waniliowego

Składniki na Lekki Krem Waniliowy:

  • 500 ml śmietanki 30% ŁACIATA
  • 200 ml śmietany 12% ŁACIATA
  • 6 łyżek cukru (lub więcej / mniej) + cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki żelatyny do deserów
  • 10 świeżych truskawek

Przygotowanie

Przygotowanie Ciasta ze Szpinakiem

Liście szpinaku umyć, wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Gotować 3 minuty. Dobrze odcedzić. Zblendować na puree. Przełożyć na patelnię i podgrzewać, aż nadmiar wody zniknie (im bardziej suchy będzie szpinak tym mniejsze ryzyko zakalca). Pod koniec dodać 1 łyżkę cukru, zamieszać do rozpuszczenia się, zestawić z ognia. Wystudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Nie przerywając pracy dodawać powoli olej. Dodać sok z cytryny, aromat, wystudzony szpinak - krótko ubić. Następnie wsypać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką lub bardzo, bardzo ostrożnie połączyć składniki za pomocą miksera ustawionego na najniższych obrotach. Masa nie może opaść. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno formy), boki posmarować leciutko olejem. Przełożyć zielone ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku - 175 stopni C, przez 55-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Ściąć wierzch ciasta - tzw. górkę - pokruszyć, posłuży do dekoracji. Pozostałą część przekroić na dwie części - dół powinien pozostać w formie (to nasza patera) i być grubszy, cieńszą część położyć na osobny talerz.





Przygotowanie ponczu do nasączenia:

Składniki na połączyć, nasączyć spód i płat wystudzonego ciasta.





Przygotowanie kremu i dekoracja:

Cukry wymieszać ze sobą. Śmietankę ubić mikserem na najwyższych obrotach. W połowie ubijania zacząć dosypywać cukier - wykorzystać 4 łyżki. Kiedy śmietanka zacznie sztywnieć dodać 1 łyżeczkę przesianej żelatyny deserowej. Ubić do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Odłożyć 4 łyżki. Resztę ubijać dalej dodając stopniowo śmietanę 12%, resztę cukru i żelatyny deserowej. Do tortownicy dopiąć boki. Na nasączony spód ciasta wyłożyć większość kremu waniliowego, wyrównać i przykryć drugim nasączonym już płatem. Posmarować cienko jego wierzch resztą kremu. Wyłożyć prawie całą, odłożoną wcześniej bitą śmietanę, wyrównać i posypać pokruszonym ciastem. Udekorować przepołowionymi truskawkami - można dolepić je do okruszków za pomocą odrobiny bitej śmietany. Schłodzić przez min. 2 godziny.





Wskazówki

Przechowywać w lodówce, szczelnie owiniete folią spożywczą.

Zamiast truskawek można użyć malin, jagód, borówek lub porzeczek.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.