Rustykalna tarta z morelami i lawendą

Słodka tarta, która sprawdzi się na każdą okazję. Z dodatkiem lawendy wygląda bardzo oryginalnie. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • ok 400-500 g moreli (wypestkowanych)
  • 100 g brązowego cukru
  • kilka kwiatów lawendy

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło. Całość siekamy nożem i dodajemy cukier oraz żółtko z jajka. Zagniatamy ciasto na gładką masę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek. Morele kroimy na pół i usuwamy z nich pestki. Następnie usuwamy skórkę z moreli.



Krok 3

Morele układamy na cieście (zostawiając około 2-3 cm wolnego ciasta od brzegu) uwypukleniem do góry i posypujemy je cukrem. Następnie zawijamy brzegi ciasta do środka. Brzegi smarujemy roztrzepanym białkiem jajka. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut.



Krok 4

Po wyjęciu dekorujemy tarte listkami lawendy



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-19 22:43:00

Uwielbiam ją!

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.