Słodka tarta, która sprawdzi się na każdą okazję. Z dodatkiem lawendy wygląda bardzo oryginalnie. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło. Całość siekamy nożem i dodajemy cukier oraz żółtko z jajka. Zagniatamy ciasto na gładką masę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek. Morele kroimy na pół i usuwamy z nich pestki. Następnie usuwamy skórkę z moreli.
Morele układamy na cieście (zostawiając około 2-3 cm wolnego ciasta od brzegu) uwypukleniem do góry i posypujemy je cukrem. Następnie zawijamy brzegi ciasta do środka. Brzegi smarujemy roztrzepanym białkiem jajka. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
Po wyjęciu dekorujemy tarte listkami lawendy
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Ciasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-19 22:43:00
Uwielbiam ją!