Ciasto leśny mech

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450g mrożonego szpinaku
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g serka mascarpone Mlekpol
  • 200 ml śmietanki 36% Łaciatej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 op. śmietan-fix
  • garść owoców leśnych

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:

Szpinak rozmrozić na sitku, zblendować na jednolity mus. Ocieplone jajka zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą, jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cienkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Masę wylać do formy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem) piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.



Przygotowanie kremu:

Do misy miksera włożyć mocno schłodzone mascarpone oraz śmietankę, dodać cukier puder i wanilię. Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Na koniec można zmiksować ze śmietanfixem, który usztywni krem.



Podanie i dekoracja:

Ciasto przekroić na 2 części. Dolną położyć na paterze lub na talerzu. Wyłożyć krem mascarpone. Przykryć górną częścią. Udekorować owocami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.