Ciasto makowe z galaretką i brzoskwiniami

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Blaty makowe:

  • 850 g masa makowa z bakaliami, ,
  • 6 szt jajka, ,
  • 6 łyżek mąka pszenna, ,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,

Masa:

  • 400 ml śmietanka Łaciata 36 %, ,
  • 150 g mascarpone Mlekpol, ,
  • 2 łyżki cukier, ,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy, ,
  • 1 szt śmietan-fix,

Galaretka:

  • 6 szt brzoskwinie połówki z puszki, ,
  • 1 szt galaretka brzoskwiniowa,

Poncz:

  • 4 łyżki likier Amaretto, ,
  • 1/3 szk herbata mocna,

Polewa:

  • 100 g czekolada mleczna, ,
  • 1/4 szk mleko Łaciate,

Dekoracja:

  • chrupki gwiazdki,

Przygotowanie

Krok 1

Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W formie ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać je galaretką, odstawić do stężenia. Galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej.



Krok 2

Masę makową wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, a żółtka utrzeć. Do żółtek dodać masę makową i zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i miksować do momentu połączenia się z pozostałymi składnikami. Masę podzielić na dwie części i przelać do foremek o średnicy 26 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.



Krok 3

Do gorącej herbaty dodać likier, wymieszać i odstawić do ostudzenia.



Krok 4

Śmietanę ubić, dodać mascarpone oraz oba cukiery i ponownie zmiksować. Na koniec dodać śmietan – fix i zmiksować.



Krok 5

Na talerzu położyć pierwszy blat, nasączyć połową ponczu i wyłożyć 1/3 kremu. Następnie ułożyć galaretkę z brzoskwiniami i ponownie wyłożyć 1/3 kremu.



Krok 6

Położyć drugi blat makowy który nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki pokryć kremem. Schłodzić.



Krok 7

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać mleko i rozpuścić. Ostudzoną polewą posmarować wierzch ciasta. Udekorować gwiazdkami. Ciasto schłodzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.