PIECZONE JABŁKA

Autor:

PaulinaS1

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser, Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser, Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Ilość jabłek wedle uznania. Ja piekłam dwie sztuki.
  • Budyń

Przygotowanie

Krok 1

Jabłuszka wydrążamy z pestek robiąc w środku dziurkę do której potem wlejemy budyń. Pieczemy w temp. ok 180 st. aż zaczną się rumienić i lekko pękać. Ale to ile będą się piekły zależy od piekarnika jaki posiadacie. I pamiętajcie, nie pieczcie ich za długo bo popękają i się rozpadną.



Budyń

W międzyczasie robicie budyń. Ja zrobiłam ten z paczki, trzymając się przepisu na opakowaniu.



Dekorowanie

Po wyjęciu jabłek, budyń wlewamy do środka a na wierzch kładziemy kleks z konfitury. Możemy dodatkowo odrobić je listkami mięty.



Wskazówki

To jest deser jaki kiedyś robiła mi babcia w piekarniku pieca kaflowego :) Pyszne jabłka pieczone podawane z budyniem i konfiturą. Smaki mojego dzieciństwa.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.