Ciasto marchewkowe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • Ciasto :,
  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki),
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć),
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • pół łyżeczki soli,

Polewa

  • 135g serka śmietankowego Łaciaty naturalny (4 opakowania) ,
  • 3-4 łyżeczki miodu (lub ok. 5 łyżek cukru pudru),
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm, może być z kominem) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min.



Krok 2

Masło ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy po łyżeczce serka, aż do wykończenia. Dosładzamy miodem lub ewentualnie cukrem pudrem. Ciasto marchewkowe przekrawamy na pół i cienko smarujemy, potem smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.