Niebywale smaczny i miękki chlebek jagodowo-bananowy. Idealny jako deser lub wieczorna przekąska.
Danie: Podwieczorek, Deser, Kolacja
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj tłuszczem i mąką blaszkę do pieczenia chleba. Masło rozpuść w garnuszku. Ostudź.
W średniej misce wymieszaj jagody z 2 łyżkami mąki. Dodaj płatki owsiane, posiekane orzechy, mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Delikatnie wymieszaj.
Do dużej miski dodaj rozpuszczone masło. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj jajka, jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodaj puree z banana i wymieszaj. Na koniec dodaj mieszankę jagód. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż ciasto na przygotowaną wcześniej blachę.
Piecz przez ok. 50-55 minut, aż do suchego patyczka. Odstaw w blaszce na 10 minut do ostudzenia. Następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na metalowej kratce. Smacznego!
Orzechy pekan możesz zastąpić orzechami włoskimi.
Dodaj komentarz