Chlebek jagodowo-bananowy

Niebywale smaczny i miękki chlebek jagodowo-bananowy. Idealny jako deser lub wieczorna przekąska.

Danie: Podwieczorek, Deser, Kolacja

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek, Deser, Kolacja

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ szklanki świeżych jagód
  • 1 szklanka puree z bananów
  • 1 ⅝ szklanki mąki uniwersalnej
  • ½ szklanki szybkich płatków owsianych
  • ½ szklanki orzechów pekan
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki masła Łaciate
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj tłuszczem i mąką blaszkę do pieczenia chleba. Masło rozpuść w garnuszku. Ostudź.



Krok 2

W średniej misce wymieszaj jagody z 2 łyżkami mąki. Dodaj płatki owsiane, posiekane orzechy, mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Delikatnie wymieszaj.



Krok 3

Do dużej miski dodaj rozpuszczone masło. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj jajka, jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodaj puree z banana i wymieszaj. Na koniec dodaj mieszankę jagód. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż ciasto na przygotowaną wcześniej blachę.



Krok 4

Piecz przez ok. 50-55 minut, aż do suchego patyczka. Odstaw w blaszce na 10 minut do ostudzenia. Następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na metalowej kratce. Smacznego!



Wskazówki

Orzechy pekan możesz zastąpić orzechami włoskimi.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.