Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Dynię bez skórki zmiksować blenderem z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładki mus. Roztopić masło w misce, ostudzić i roztrzepać rózgą z jajkami oraz skórką z pomarańczy. Dodać mus dyniowy i wymieszać rózgą. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, i proszek budyniowy, wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać (delikatnie i powoli łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników w jednolite ciasto bez widocznej białej mąki). Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, na środku położyć pełną łyżeczkę powideł, częściowo zagłębiając łyżeczkę w masę. Cienkim patyczkiem zrobić "ósemkę" rozprowadzając mus w fantazyjny wzorek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 25 - 30 minut do suchego patyczka.
Dodaj komentarz