Ciasto marchewkowe

Autor:

nati98

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 2 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 150 ml oleju,
  • 200 g drobno startej marchewki,
  • 70 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 70 g rodzynek,
  • 50 g wiórek kokosowych,
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa z puszki,
  • 200 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli

Krem

  • 1 serek mascarpone (250 g) Mlekpol,
  • 500 ml śmietanki 36% Łaciata,
  • 2 śmietanfixy,
  • 3 łyżki cukru pudru

Budyń

  • 500 ml soku marchewkowego,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 3 łyżki cukru,
  • 100 g masła Łaciate

Przygotowanie

Ciasto

Jajka ubijamy w mikserze, dodajemy cukier jak masa będzie puszysta wlewamy powoli olej. Zmniejszamy obroty dodajemy marchewkę, ananasa, wiórki, bakalie (orzechy i rodzynki posypujemy delikatnie mąką). Wyłączamy mikser i dosypujemy mąkę wymieszaną z sodą, solą i cynamonem. Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy termoobieg 150 stopni około 1 godzinę. Sprawdzamy patyczkiem. Po wystudzeniu kroimy na pół, przekładamy kremem i polewamy budyniem.



Krem

Ubijamy razem serek mascarpone MLEKPOL, śmietankę 36% MLEKPOL, 2 śmietanfixy i 3 łyżki cukru pudru do uzyskania gęstego kremu.



Budyń

Sok gotujemy z masłem i cukrem, budynie rozrabiamy w wodzie. Następnie wlewamy na gotujący się sok i gotujemy budyń. Zostawiamy do przestygnięcia, ale nie za długo żeby dało radę to wyłożyć na ciasto. Dekorujemy według uznania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.