Tarta z solonym karmelem i czekoladą z dodatkiem kakao

Smaczna i bardzo sodka tarta, która zasmakuje fanom solonego karmelu. Warto poświęcić trochę czasu i zrobić ten pyszny deser. To idealny deserowy pomysł na przyjęcie.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6-8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6-8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • - 2 szklanki mąki
  • - 150 g zimnego masła
  • - 1 żółtko
  • - 60 g cukru pudru
  • - 2-6 łyżek zimnej wody

Karmel

  • - 250 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 300 g cukru
  • - 20 g masła
  • - ¼ do ½ łyżeczki soli (zależy od tego jak słony ma wyjść)

Masa czekoladowa

  • - 500 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 300 g gorzkiej czekolady
  • - 100 g mlecznej czekolady
  • - ½ łyżeczki cynamonu
  • - 1/3 szklanka cukru
  • - ok 3 łyżek kakao

Dodatkowo

  • - 50 g fasoli suchej

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wsypujemy mąkę i cukier puder. Masło kroimy w drobną kostkę i dodajemy, siekamy je razem z mąką na malutkie kawałeczki. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Wody dodajemy tyle, aby wszystkie składniki mogły się połączyć. Formujemy kulę, owijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem (średnica około 28 cm). Układamy na niej ciasto. Nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy do lodówki na oko 15-20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.



Krok 3

Ciasto wyjmujemy z lodówki i przykrywamy folią aluminiową, obciążamy ją fasolą albo kulkami ceramicznymi. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.



Krok 4

Przygotowujemy karmel. Cukier wsypujemy do wysokiego rondla z grubym dnem. Grzejemy na średnim ogniu, tak by cukier się rozpuścił (nie mieszamy łyżeczką, ani żadnym innym przedmiotem). Możemy jedynie lekko potrząsać garnkiem, aby równo się rozpuszczał. Istotne jest to, aby go nie mieszać, bo gdy włożymy jakiś przedmiot do środka niestety karmel będzie do wyrzucenia.



Krok 5

Kiedy ciasto się podpiecze, zdejmujemy z niego folię i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Kiedy cukier w garnku już się cały rozpuści, stopniowo zaczynamy dolewać śmietankę Łaciatą. Cały czas energicznie mieszamy drewnianą łyżką (wszystko będzie bulgotało, jednak musimy mieszać, aby nie zostały grudki).



Krok 6

Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Do karmelu ze śmietanką Łaciatą dodajemy masło. Mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy sól i znowu mieszamy do rozpuszczenia.



Krok 7

Karmel przelewamy na upieczony spód tarty. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie umieszczamy w lodówce, aby lekko stężał.



Krok 8

Przygotowujemy masę czekoladową. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietankę Łaciatą wlewamy do garnuszka i podgrzewamy prawie do zagotowania. Dodajemy do niej czekoladę, cynamon i cukier. Zostawiamy na około 2-3 minut, mieszamy energicznie, by wszystko się rozpuściło. Odstawiamy przygotowaną masę do przestygnięcia.



Krok 9

Na powierzchni karmelu, gdy utworzy się powierzchnia nielepiąca, wtedy wylewamy na niego masę czekoladową. Całość wstawiamy do lodówki na całą noc.



Krok 10

Przed samym podaniem dekorujemy tarte, kakao. Ciasto podajemy schłodzone.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.