Ciasto marchewkowe z kremem

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • CIASTO
  • 250 g marchewki
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka rozmiar M
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • KREM
  • 2 szt. serka homogenizowanego Rolmlecz 200 g
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • DODATKOWO
  • posiekane drobno orzechy włoskie do posypania ciasta
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżki startej marchewki do ozdoby

Przygotowanie

Krok 1

Jajka ubijamy z cukrem w naczyniu robota lub za pomocą miksera przez 5 minut na wysokich obrotach. Suche składniki mieszamy razem: mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, a następnie przesypujemy do ubitych jaj i mieszamy za pomocą kuchennej rózgi. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy uprażone i posiekane orzechy oraz marchew startą na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.



Krok 2

Masę ciasta przekładamy do formy wysmarowanej masłem, oprószonej mąką i wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Ciasto pieczemy ok. 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy jest suche, za pomocą drewnianego patyczka (wykałaczki). Odstawiamy do ostygnięcia.



Krok 3 - krem

Składniki na krem mieszamy: serek mieszamy z cukrem pudrem przesianym przez sitko i sokiem wyciśniętym z cytryny.



Krok 4

Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Wierzch ciasta dekorujemy grubą warstwą kremu i posypujemy posiekanymi orzechami, cukrem pudrem przesianym przez sito i – opcjonalnie, tuż przed podaniem – marchewką startą na tarce o drobnych oczkach.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-11-26 20:42:00

Świetne, sezonowe ciasto :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.