Jajka ubijamy z cukrem w naczyniu robota lub za pomocą miksera przez 5 minut na wysokich obrotach. Suche składniki mieszamy razem: mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, a następnie przesypujemy do ubitych jaj i mieszamy za pomocą kuchennej rózgi. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy uprażone i posiekane orzechy oraz marchew startą na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
Masę ciasta przekładamy do formy wysmarowanej masłem, oprószonej mąką i wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Ciasto pieczemy ok. 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy jest suche, za pomocą drewnianego patyczka (wykałaczki). Odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na krem mieszamy: serek mieszamy z cukrem pudrem przesianym przez sitko i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Wierzch ciasta dekorujemy grubą warstwą kremu i posypujemy posiekanymi orzechami, cukrem pudrem przesianym przez sito i – opcjonalnie, tuż przed podaniem – marchewką startą na tarce o drobnych oczkach.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
KuchniaMniam
Opublikowany: 2018-11-26 20:42:00
Świetne, sezonowe ciasto :)
Odpowiedz