Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i całość mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min. w 180 st. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwie części.
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz studzimy. Masło dokładnie miksujemy i dodajemy na przemian, małymi porcjami, po jednej łyżce mleka i mleka w proszku. Masę dokładnie ucieramy, aby nie było grudek.
Na pierwszy blat wykładamy masę i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier oraz kakao i polewamy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce.
Dodaj komentarz