Ciasto Milky Way

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • Polewa:
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki kakao
  • starta gorzka czekolada

Przygotowanie

Krok 1

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i całość mieszamy.



Krok 2

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min. w 180 st. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwie części.



Krok 3

Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz studzimy. Masło dokładnie miksujemy i dodajemy na przemian, małymi porcjami, po jednej łyżce mleka i mleka w proszku. Masę dokładnie ucieramy, aby nie było grudek.



Krok 4

Na pierwszy blat wykładamy masę i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.



Krok 5

Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier oraz kakao i polewamy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.