Zupa migdałowa z ryżem i rodzynkami

Zupa ta idealnie łączy ze sobą zdrowy ryż z rodzynkami. Połączenie takie, z dodatkiem migdałów, daje rewelacyjny efekt. Danie polecane na każdą okazję, również na Wigilię.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

4.25/5

Oceń przepis

Ocena

4.25/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,75 l mleka
  • - 200 g migdałów całych
  • - 20 g rodzynek
  • - 20 g żurawiny
  • - 1 torebka ryżu
  • - 1 łyżka cukru
  • - 1 skórka z pomarańczy
  • - 2 łyżki cynamonu
  • - 3 łyżki migdałów mielonych

Przygotowanie

Krok 1

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.



Krok 2

Pod koniec gotowania ryżu do osobnego garnka wlewamy mleko, do którego dodajemy mielone migdały i całość gotujemy.



Krok 3

Ryż po ugotowaniu osączamy, następnie dodajemy go do garnka z mlekiem. Gotujemy przez kilka minut.



Krok 4

Dodajemy cukier i cynamon, a także rodzynki i żurawinę, a następnie odstawiamy na 20 minut. Całe migdały lekko rumienimy na patelni, następnie dodajemy do zupy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.