Pyszne i słodkie tartaletki, to pomysł na bardzo efektowny mały deser. Są kruche i bardzo czekoladowe.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
W misce wyrabiamy mąkę z jajkiem. Dodajemy pokrojone masło i cukier puder. Zagniatamy i formujemy kulę. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na pół godziny.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim foremki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 12 minut.
Miód, cukier i wodę gotujemy w małym garnuszku, cały czas mieszając. Jak cukier się rozpuści gotujemy dalej, ale teraz nie mieszamy. Wyłączamy gaz, gdy masa będzie jednolitego jasnobrązowego koloru. Dodajemy masło, śmietankę Łaciatą i mieszamy całość dokładnie. Znów gotujemy na gazie kilka minut. Dodajemy orzechy i odstawiamy aby masa lekko zgęstniała.
Upieczone tartaletki wypełniamy masą karmelową i wstawiamy do lodówki.
Robimy masę czekoladową. W garnku podgrzewamy śmietankę Łaciatą i dodajemy do niej kostki czekolady. Podgrzewamy całość, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.
Tartaletki wyjmujemy z lodówki i na każdą z nich lejemy masę czekoladową. Znów odstawiamy do schłodzenia, a następnie do lodówki. Przed podaniem sypiemy odrobinę soli himalajskiej na każdą tartaletkę.
Dodaj komentarz