Tartaletki karmelowo-czekoladowe

Pyszne i słodkie tartaletki, to pomysł na bardzo efektowny mały deser. Są kruche i bardzo czekoladowe.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 jajko

Masa:

  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 40 ml wody
  • 40 g masła
  • ¼ szklanki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 120 g orzechów ziemnych (solonych)

Masa czekoladowa:

  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 36%
  • 130 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania foremek
  • sól himalajska do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

W misce wyrabiamy mąkę z jajkiem. Dodajemy pokrojone masło i cukier puder. Zagniatamy i formujemy kulę. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim foremki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 12 minut.



Krok 3

Miód, cukier i wodę gotujemy w małym garnuszku, cały czas mieszając. Jak cukier się rozpuści gotujemy dalej, ale teraz nie mieszamy. Wyłączamy gaz, gdy masa będzie jednolitego jasnobrązowego koloru. Dodajemy masło, śmietankę Łaciatą i mieszamy całość dokładnie. Znów gotujemy na gazie kilka minut. Dodajemy orzechy i odstawiamy aby masa lekko zgęstniała.



Krok 4


Upieczone tartaletki wypełniamy masą karmelową i wstawiamy do lodówki.



Krok 5

Robimy masę czekoladową. W garnku podgrzewamy śmietankę Łaciatą i dodajemy do niej kostki czekolady. Podgrzewamy całość, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.



Krok 6

Tartaletki wyjmujemy z lodówki i na każdą z nich lejemy masę czekoladową. Znów odstawiamy do schłodzenia, a następnie do lodówki. Przed podaniem sypiemy odrobinę soli himalajskiej na każdą tartaletkę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.