Ciasto jabłkowe z cynamonem i kardamonem

Wspaniała aromatyczna cynamonowa babka. Doda magii w okresie świątecznym. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 ½ szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g masła Łaciate
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 170°C.



Krok 2

Do miski wbij jajka. Ubij je na sztywno wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Ma z nich powstać puszysta piana. Następnie stopniowo dodawaj pozostałe składniki, cały czas mieszając łyżką.



Krok 3

Kiedy uzyskamy gładką masę, przelej ją do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ułatwi to wyjęcie ciasta z formy.



Krok 4

Piecz 40 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.