Ciasto jabłkowe z cynamonem i kardamonem

Wspaniała aromatyczna cynamonowa babka. Doda magii w okresie świątecznym. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 ½ szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • Do posypania: cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C.



Krok 2

Przygotowujemy miskę. Wbijamy do niej jajka i ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Dodajemy stopniowo pozostałe składniki, cały czas mieszając.



Krok 3

Gdy uzyskamy gładką masę, przelewamy ją do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ułatwi nam to wyjęcie ciasta z formy.



Krok 4

Pieczemy 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.