Ciasto miodowo-cytrynowe

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 90 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. miodu
  • 150-200 ml śmietany gęstej Łaciata 30%
  • 15 dag masła Łaciate
  • 15 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Masa:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 l mleka Łaciate
  • 15 dag masła Łaciate
  • 15 dag margaryny
  • 0,5-1 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 20 dag cukru pudru
  • Sok z cytryny do smaku

Poncz:

  • 200 ml herbaty cytrynowej

Dodatkowo:

  • 300 ml powideł śliwkowych
  • Polewa czekoladowa
  • Lukier biały

Przygotowanie

Krok 1

Masło i margarynę podgrzać i rozpuścić razem z miodem, ostudzić, wymieszać z sodą. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, przesiać, dodać jajka, płynny tłuszcz z miodem, aromat i śmietanę.





Krok 2

Szybko zagnieść ciasto ( gdy ciasto jest zbyt suche dodać więcej śmietany). Podzielić na cztery równe części, rozwałkować i upiec 4 blaty. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temperaturze 180°C.





Krem:

Z proszku budyniowego, mąki i mleka ugotować budyń, szczelnie przykryć, ostudzić. Masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem cytrynowym. Upieczone, zimne blaty ciasta skropić ponczem z herbaty cytrynowej.1 blat posmarować połową kremu, drugi powidłami, na trzeci wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć czwartym blatem. Gotowe ciasto obciążyć deseczką i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.






Następnie ciasto oblać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i lukrem, schłodzić.





Wskazówki

Ciasto najbardziej smakuje na drugi dzień po przełożeniu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.