Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Masło i margarynę podgrzać i rozpuścić razem z miodem, ostudzić, wymieszać z sodą. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, przesiać, dodać jajka, płynny tłuszcz z miodem, aromat i śmietanę.
Szybko zagnieść ciasto ( gdy ciasto jest zbyt suche dodać więcej śmietany). Podzielić na cztery równe części, rozwałkować i upiec 4 blaty. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temperaturze 180°C.
Z proszku budyniowego, mąki i mleka ugotować budyń, szczelnie przykryć, ostudzić. Masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem cytrynowym. Upieczone, zimne blaty ciasta skropić ponczem z herbaty cytrynowej.1 blat posmarować połową kremu, drugi powidłami, na trzeci wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć czwartym blatem. Gotowe ciasto obciążyć deseczką i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Następnie ciasto oblać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i lukrem, schłodzić.
Ciasto najbardziej smakuje na drugi dzień po przełożeniu.
Dodaj komentarz